Historie

Vertsfamilien
Inger and Rungne Elveseter er 6. generasjon eiere bosatt på Elveseter.

Foreldrene til Rungne, Jessie og Aamund, bygde Elveseter Hotell og Leirvassbu Fjellstue, til å bli nasjonalt anerkjente turistdestinasjoner. Gjester fra alle sosiale lag, konger og dronninger, statsoverhoder og internasjonale anerkjente eventyrere, har besøkt og fortsetter å besøke Elveseter Kunst –og kultur-hotell.

Elveseter-familien har alltid hatt interesse for kunst, og har gjennom årenes løp, samlet en anselig mengde av Norges store kunstnere, særlig to flotte skap av ”Skjåk-Ola”, som er stilt ut på hotellet i dag.

Elveseter - hotellet
Elveseter er en gammel gård som ligger i Bøverdalen i Lom kommune. Gården var typisk for området, både i størrelse og måten den var drevet på. Elveseters historie er tilknyttet en familie av begavede håndverkere innen folkekunst og pionerer innen hotel -og turisme. Disse turte å tenke annerledes og de lyktes.

En av karakteristikkene av Elveseter, er bruken av navnet og symboler fra norrøn mytologi. Navn som Midgard, Utgard, Tor og Odin, gjør at historie holdes i hevd og er en brobygger til moderne tider.

Saga-søylen
Søylen var opprinnelig ment å være Norges nasjonalmonument, og skulle plasseres på utsiden av det norske Storting. Den norske regjering annonserte en konkurranse om å lage Norges nasjonalmonument. Konkurransen ble utlyst i 1926. Mange av de mest prominente skulptørene i den perioden, blant annet Gustav Vigeland og professor Wilhelm Rasmussen, var med å kjempe om å lage det flotteste monumentet. Konkurransen ble i ettertid vunnet av Rasmussen. Søylen var halvferdig ved utbruddet av andre verdenskrig. Når krigen sluttet i 1945, var søylen fortsatt uferdig, fordi kunstneren hadde uttrykt sympati med de tyske okkupasjonsstyrkene.

Aamund Elveseter, et tidligere medlem av den norske motstandsbevegelse, falt bokstavelig talt over søylen i Oslo på 1980-tallet. Denne kunstsamleren bestemte at Norges nasjonalmonument fortjente en bedre skjebne, å bli satt pris på av folket. Han tok saken i egne hender, fikk søylen restaurert og ferdigstilt, og fikk den reist på Elveseter. Søylen er 34 meter, og er en av de høyeste søylene i verden, på linje med Nelson-søylen i London og Verdon-søylen i Paris. Søylen skildrer sentrale øyeblikk i Norges historie. Den ble reist i 1992.

Har dere lyst til å lære mer, bli med på en guidet tur om ”søylen, kunsten og hotellet”.

Her finner dere en artikkel om Saga-søylen, klikk her.